Login

Nieuwe btw-regels verkoop gebouw en bijhorende grond: wat bij aankoop op plan?


Gepubliceerd door: Tina Boullart

 

Als u een nieuw huis koopt vanaf 1 januari 2011 dan betaalt u op de grond btw  (21%) in de plaats van registratierechten (10% in Vlaanderen). De btw-administratie heeft deze nieuwe regel nu verduidelijkt. Ze geeft ook meer uitleg over hoe deze regels moeten toegepast worden bij een verkoop op plan.

 

Btw op de verkoop van een gebouw met bijhorend terrein

 

Vanaf 1 januari 2011 wordt de verkoop van een terrein (met een nieuw gebouw) niet langer onderworpen aan registratierechten maar belast met btw. Hiervoor moeten de volgende drie voorwaarden samen vervuld zijn : 

 

  • Er is een toelating om op de grond te bouwen en er wordt een gebouw opgericht dat verkocht wordt met btw;
  • De grond en het gebouw worden door éénzelfde persoon verkocht;
  • De grond wordt op tegelijk met het gebouw overgedragen.


Als de voorwaarden niet voldaan zijn, dan betaalt u registratierechten op de aankoop van het terrein. De registratierechten bedragen 10% van de aankoopprijs wanneer u een grond in het Vlaamse gewest koopt. Voor een grond in het Brusselse of Waalse gewest, betaalt u 12,5% registratierechten.

 

Wat als ik een appartement op plan koop?

 

De btw-administratie heeft ook duidelijk gemaakt hoe deze regels moeten toegepast worden bij een verkoop op plan. Zij maken een onderscheid tussen een verkoop van «in aanbouw zijnde gebouwen» en «nog op te richten gebouwen».


Wanneer u een overeenkomst tekent om een te bouwen huis of appartement te kopen, dan krijgt u onmiddellijk de rechten op de grond. Volgens de btw-administratie wordt de grond dan niet gelijk met het gebouw verkocht. Er is op dat moment immers nog geen gebouw. In dat geval betaalt u registratierechten op de aankoopprijs van de grond.


Wanneer u overeenkomst tekent om een huis of appartement in aanbouw te kopen, dan krijgt u onmiddellijk de rechten op de grond en de bestaande gebouwen. Een bestaand deel van het huis of appartement in aanbouw bestaat dan al als «gebouw» volgens het btw-wetboek en wordt dan ook gelijkgesteld met de overdracht van een gebouw. In dat geval betaalt u btw op de aankoopprijs van de grond.

 

Registratierechten bij aankoop van bouwgrond

 

Als u alleen een bouwgrond koopt, dan betaalt u alleen registratierechten op de prijs van de grond. U koopt dan immers geen gebouw met bijhorende grond.

 

(Tina Boullart)

 

Deze tekst werd ook gepubliceerd op Kluwer EasyWeb.
Hebt u nog geen aantrekkelijke website of is het voor u ook een hele opgave om uw website up-to-date te houden? Bouw dan samen met Kluwer uw website en doe een beroep op "Kluwer EasyWeb". Met Kluwer EasyWeb verzorgen we de realisatie van uw website en onderhouden we hem door de regelematige publicatie van nieuwsberichten die to-the-point en relevant zijn voor uw doelgroep. Op die manier kan ook u naar buiten komen met een goede gebruiksvriendelijke website die uw onderneming in the spotlights zet.
 

 


 


10129 keer bekeken

Rubrieken: BTW Registratierechten

gebouw bijhorend terrein kopen op plan bouwgrond


Favoriete tweets van TaxWorld