Login

Aangifte personenbelasting aj. 2017


Belastingvragen

 

 

 waitress 

 

Overuren in de horeca

 

Vorig jaar werd het systeem van de flexijobs voor gelegenheidswerkers in de horeca ingevoerd. Tegelijkertijd werd de gunstige maatregel voor overuren in de horeca aangepast. Werknemers in de horeca hebben hierdoor onder bepaalde voorwaarden recht op een fiscale vrijstelling voor 300 of 360 overuren per jaar als die niet gerecupereerd worden. Met andere woorden de werknemer kan tot 360 uur belastingvrij presteren.

 

 loan 

 

Vlaamse Winwinlening versus Waalse Coup de Pouce: twee belastingvoordelen vergeleken 

 

De Winwinlening en de Coup de Pouce hebben beide dezelfde bedoeling: het voor kleine ondernemingen makkelijker maken financiering te vinden bij particuliere geldschieters.  Beide partijen hebben er voordeel bij: de onderneming verkrijgt extra financiering, de particuliere kredietverstrekker krijgt een fiscaal voordeel. In Vlaanderen bestond dit systeem al langer, sinds aanslagjaar 2017 kan dit ook in het Waals Gewest. We vergelijken beide regelingen.

 

 

 huisje2 

 

De woonbonus in de aangifte PB: een gids door een woud aan codes (update 2017)

 

Iedereen die een woonkrediet heeft lopen, heeft zich ongetwijfeld al in de haren gekrabd bij het zien van het aangifteformulier personenbelasting. Wat moet u nu weer invullen. Er zijn codes voor wie een lening afsloot voor 2005, na 2005, in 2015 of in 2016. Heel veel verschillende codes om uit te kiezen dus. Hoe weten welke codes u precies moet invullen? Wij proberen u in enkele stappen door dit woud aan codes te leiden naar de voor u relevante codes.

 

 aangiftePB17 

Aangifte PB: persconferentie minster van Financiën 

 

Deze ochtend organiseerde de FOD Financiën een persconferentie over de aangifte personenbelasting aanslagjaar 2017. We lichten er de nieuwigheden voor aanslagjaar 2017 uit, geven u alvast de belangrijkste deadlines mee en vertellen u ten slotte waar en wanneer u voor hulp terecht kan.

 

 aangifte 

Belastingaangifte 2017 barst uit haar voegen 

 

De nieuwe ‘aangifte in de personenbelasting’ verscheen vandaag in het Staatsblad. De aangifte telt 885 codes. Terwijl de aangifte in 2015 nog aandikte met 43 codes en die van vorig jaar met 38 codes, tellen we dit jaar 75 extra codes. Die record-aangroei is toe te schrijven aan een alweer complexere hypotheekfiscaliteit, de wildgroei aan belastingtarieven op roerende inkomsten, de speculatiebelasting en de nieuwe fiscale stimuli voor horecapersoneel en personen in SWT (het vroegere brugpensioen).

 

 fietsen 

De ene fiets is de andere niet 

 

Het is lente. De fietser ontwaakt uit zijn winterslaap. Mountainbikes, racefietsen, elektrische fietsen en af en toe nog traditionele fietsen verschijnen opnieuw in het straatbeeld. Fietsen is gezond en wordt daarom al sinds jaar en dag gepromoot door de overheid, ook fiscaal. Maar helaas is er niet één regime, maar een hele waaier belastingregimes voor het fietspeloton.

 oudersmetkind 

 

Fiscaal co-ouderschap uitgebreid tot meerderjarige kinderen 

 

Bij fiscaal co-oudershap delen ex-partners het fiscaal voordeel dat ze krijgen omdat ze hun gemeenschappelijke kinderen ten laste hebben. De ouders delen het ouderlijk gezag en de huisvesting van de kinderen. Tot nu toe kwamen enkel minderjarige kinderen voor het systeem in aanmerking. Vanaf 2017 kan het ook voor de meerderjarige kinderen.

 


453 keer bekeken