Login

Fusie tussen twee top 10-spelers Belgische audit en accountancy markt


Verschelden Walkiers & Co en Van Havermaet Groenweghe kondigen aan dat ze via een aandelenfusie gaan samensmelten. Met meer dan 400 medewerkers nestelt het nieuwe kantoor zich op de 6de plaats van de Belgische audit, accountancy en consultancy, direct na de Big 4 en BDO.

 

Verschelden Walkiers & Co brengt met 230 personeelsleden - waarvan 70 auditors - erg veel internationale expertise,  onder meer dankzij een bijhuis in Shanghai. Van Havermaet Groenweghe is 170 man groot, blinkt uit in brede dienstverlening en staat ijzersterk in de regio Limburg. De twee groepen integreren via een ruil van aandelen compleet met elkaar. De nieuwe groep is de Belgische vertegenwoordiger van het internationale netwerk Moore Stephens.

 

‘Ondanks de bundeling van krachten willen we ons dienstverleningsmodel op maat van de klant behouden. Net als veel van onze klanten zijn we ooit van nul begonnen en ondertussen tot iets moois gegroeid. We zullen het persoonlijke contact en de vertrouwelijke relatie met de ondernemer altijd koesteren. Tegelijk willen we onze klanten volgens de hoogste kwaliteitsnormen en met doorgedreven gespecialiseerde én internationale diensten terzijde staan, conform de eisen van de 21ste eeuw’, zegt Frans Verschelden, toekomstig managing partner van de groep. 

 

‘Dit was een kans die we niet konden missen‘, zegt Jan Maurissen, voorzitter van de nieuwe raad van bestuur. Maurissen en Verschelden leiden samen de integratie. ‘Na onze recente buy-out uit een Nederlandse groep wilden we absoluut strategische allianties aangaan om onze diensten verder uit te rollen buiten Limburg. Dankzij deze fusie hebben we nu samen keycenters in Antwerpen, Hasselt, Brussel, Gent en Shanghai, en daarnaast een tiental lokale kantoren. Bovendien hebben we expliciete expansieplannen in Brussel en Wallonië.’

 

De schaalvergroting laat het nieuwe kantoor toe meer gespecialiseerde diensten aan te bieden, onder meer in M&A voor Belgische groepen en familiebedrijven. Maar vooral service in HR is een nieuw speerpunt. Nu al heeft de groep 20 consultants voor human resources. Bedoeling is die dienst, onder leiding van Geert Motmans, verder uit te bouwen in Antwerpen, Brussel en Gent. ‘Destijds was het geen evidente keuze als accountants om HR aan te bieden, nu is het een noodzaak. People management is het belangrijkste dat onze klanten moeten doen, wij bieden daarin hulp’, zegt Maurissen.

 

Het nieuwe kantoor wordt meteen de enige resterende vertegenwoordiger van Moore Stephens, een internationaal netwerk van accountants met meer dan 700 kantoren in 100 landen. ‘Vooral in Europa staat die groep heel sterk, naast een expansie in China. Vandaar dat we twee jaar geleden beslisten om een kantoor in Shanghai te openen, waar ondertussen een tiental mensen werken. Pionieren en paden effenen voor klanten, ook dat is vandaag de dag deel van het takenpakket van de dienstverlener’, zegt Frans Verschelden.


3202 keer bekeken
Favoriete tweets van TaxWorld