Login

Beter werk

Zoeken

 • Kantoor van de toekomst ziet eruit als “groene stad” - 29/04/2010

  Op de werkvloer kunnen we een aantal trends waarnemen die een belangrijke invloed kunnen hebben op de kantoorinrichting van vandaag. De tijd van de hele dag alleen aan je bureau te werken is voorbij. Er zijn verschillende types van werknemers die elk hun eigen behoeftes hebben. Creatieve geesten die in teams samen werken vragen een nieuwe manier van werken. De werkplek wordt een plaats waar het prettig vertoeven is en die creativiteit stimuleert.

   

 • Liegen over zwangerschap bij sollicitatie mag - 21/04/2010

  Zwangerschap is een criterium waarmee geen rekening mag worden gehouden bij de aanwerving. Daarom is het voor een werkgever niet geoorloofd om in het kader van een sollicitatie aan een vrouw te vragen of ze zwanger is. Dit omvat niet alleen de vraag naar de actuele zwangerschap, doch ook subtielere vragen omtrent de eventuele kinderwens of de opvatting over gezinswaarden.

   

 • Facebook geen invloed op sollicitaties - 08/04/2010

  De kans is klein dat je tijdens een sollicitatiegesprek vragen zal krijgen over je profiel op Facebook, Netlog of andere social media. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van StepStone, één van de grootste Europese jobsites. Bijna 11 000 werkzoekenden uit 8 landen namen aan dit onderzoek deel. De overgrote meerderheid van de deelnemers kreeg nog nooit vragen over hun social media profiel tijdens een interview.

   

 • De Belgische jobmarkt: een 'new deal' op tafel - 01/04/2010

  De economische crisis heeft niet alleen de visie van de Belgische werknemers op hun werk en bedrijfsleiding grondig veranderd, ze versnelde ook de wijziging die het sociaal contract waarop de Belgische werkgelegenheid steunt, op dit ogenblik ondergaat.

   

 • Efficiënte bedrijfsprocessen door ‘lean’ - 25/03/2010

  ‘Lean manufacturing’ is een methode om je werk te organiseren waarbij je alles in vraag stelt wat geen toegevoegde waarde levert en dat dan ook afschaft. Deze methode kan je ook toepassen op administratieve processen.

   

 • Verboden camerabeelden kunnen toch spelen bij ontslag - 18/03/2010

  Verboden camerabeelden kunnen werknemers voortaan toch schade toebrengen. Werknemers die gefilmd worden wanneer ze zich op een onaanvaardbare manier gedragen, kunnen zich niet zonder meer baseren op de privacy regelgeving om de verboden beelden te weren uit een officiële procedure. Kathleen Van Kildonck heeft een artikel geschreven over de recente evolutie in de rechtspraak over "verboden bewijzen" waarbij de privacy van de werknemer in het gedrang komt.

   

 • Vrouwen aan de top - 11/03/2010

  Vrouwen die carrière willen maken, botsen niet alleen op een glazen plafond, maar worden op allerlei manier gehinderd op hun weg naar de top. Dat blijkt uit de analyse van de resultaten van een persoonlijkheidstest door BasicProfileScreen en StepStone. Vrouwen hebben het nog altijd moeilijk om te aarden in een overwegend mannelijke bedrijfswereld en dit vooral door hun persoonlijkheidsprofiel dat sterk verschilt van dat van mannen.

   

 • Vrouwen verdienen minder omdat ze niet onderhandelen - 10/03/2010

  Vrouwen verdienen minder in dezelfde functie omdat ze angst hebben om te onderhandelen. In het boek “Strategisch onderhandelen voor vrouwen” worden pasklare tips gegeven om vrouwen te helpen zich over de drempel te zetten en actief in de onderhandelingspositie te stappen.

   

 • Meer ouderschapsverlof voor zelfstandige moeders met baby in ziekenhuis - 08/03/2010

    Zelfstandige moeders wiens baby in het ziekenhuis verblijft, mogen hun ouderschapsverlof verlengen tot maximaal 24 weken. Dat wordt bepaald in het Koninklijk Besluit van 21 februari 2010. Wanneer haar pasgeboren baby in het ziekenhuis moet verblijven voor een periode

 • Vrienden op het werk stimuleren productiviteit - 04/03/2010

    Werknemers werken harder wanneer ze omringd worden door ijverige vrienden. Dat is het besluit van een studie van the London School of Economics (Social incentives in the workplace, mei 2009).  De studie heeft onderzocht of sociale banden een invloed

 • Inzetten op inzetbaarheid: 10 tips - 04/03/2010

   Optimale inzetbaarheid is een must in onzekere economische tijden. Tien tips om de employability van uw medewerkers te verhogen.   1. Behandel elke medewerker als een kenniswerker, die gedreven door passie voortdurend nieuwe kennis zoekt om deze op het eigen

 • Kantoorcoach voor beter werken - 17/02/2010

  Meer en meer kantoormedewerkers hebben last van stress. Op het einde van de werkdag zijn ze uitgeblust. Samen met de hoge werkdruk en het hoge leeftempo zorgt het voor een compleet verstoorde worklife balans.

 • Preventie pesten op het werk de moeite waard - 12/02/2010

   Deze week is het de Vlaamse anti pestweek. Naast het klassiek gekende pesten op school, kunnen we niet om een tweede vorm van pesten die steeds belangrijker wordt pesten op het werk. Een kwaal die werkgevers handenvol geld kost.  

 • 1 op 3 wil nieuwe job in 2010 - 01/02/2010

   Naast onze goede voornemens om in 2010 meer aan sport te doen en gezonder te eten, is het vinden van een nieuwe job het belangrijkste professionele voornemen bij meer dan 1 op 3 Belgische werknemers (36%).

 • Outplacement en werkgevers: aanhangers of tegenstanders? - 25/11/2009

  Een werkgever die werknemers ouder dan 45 jaar ontslaat, is onder bepaalde voorwaarden verplicht outplacement aan te bieden. Zowel bij individueel ontslag als bij een herstructurering. Wat vinden werkgevers van deze verplichting? Beïnvloedt outplacement het imago van een onderneming? JobGuide

 • Verdient u veel of weinig ? - 17/11/2009

  Welke beroepen zijn vanuit financieel oogpunt het meest interessant? In welke sectoren worden de hoogste lonen uitbetaald? Heeft de plaats van tewerkstelling een impact op de omvang van het loonbriefje?

 • Sociaal netwerk: de belangrijkste blunders - 10/09/2009

  Bijna iedereen die netwerken belangrijk vindt, heeft tegenwoordig ook een profiel op een sociaal netwerk, zoals Linked In of Facebook. Zo’n profiel biedt veel mogelijkheden om jezelf en of je organisatie op een effectieve wijze te profileren. Het toenemende aantal

 • Tien tips voor een geslaagde zakenlunch - 20/08/2009

  Een zakelijk gesprek verloopt zoveel makkelijker bij een goede maaltijd. Het is ook soms aangewezen om een klant of prospect even weg te halen uit zijn vertrouwde habitat, bv. als zaken vastzitten. Veelal helpt de meer ongedwongen sfeer van een

 • Tips voor minder fileleed - 18/08/2009

  Stress treedt dagelijks op bij tientallen miljoenen Europeanen die elke ochtend en avond in de spits rijden en… in de file staan. Ondanks de onheilspellende berichten over stress in het verkeer en de invloed ervan op de verkeersveiligheid, het leefmilieu

 • Verpak slecht nieuws als een omgekeerde sandwich - 17/08/2009

  De barre economische omstandigheden leiden op de werkvloer helaas vaker tot slecht nieuws voor de werknemers. En niemand staat te trappelen om dat slechte nieuws te brengen. Het belangrijkste voor de brenger van het slechte nieuws is goed beslagen op

Favoriete tweets van TaxWorld