Login


Rubriek: PersonenbelastingZoeken

 • Deze week in Fiscale Actualiteit: personenbelasting - geïntegreerde Vlaamse woonbonus vanaf 1 januari 2016 - 27/11/2015

  Voor het tweede jaar op rij sleutelt de Vlaamse regering aan het systeem van de woningkredieten. Dit keer betreft het een vrij grondige hervorming  waarbij het de bedoeling is om het systeem (eindelijk) te vereenvoudigen voor leningen die zijn afgesloten

 • Ontslagvergoeding in de taxlift - 23/11/2015

  Sommige inkomsten die een werknemer ontvangt, worden niet zoals lonen belast tegen het normale belastingtarief, maar tegen een afzonderlijk tarief. Dat is zo voor opzeggingsvergoedingen, inschakelingsvergoedingen, achterstallige lonen en vakantiegeld dat vervroegd wordt uitbetaald. Die worden belast tegen het gemiddelde belastingtarief. Voor de meeste werknemers schommelt dat tussen 25 en 35 procent. Zo wordt vermeden dat de fiscus meer dan de helft van een opzeggingsvergoeding afroomt.

 • 2 Tiberghien or not 2 Tiberghien - 17/11/2015

  De bijzondere aanslag geheime commissielonen werd eerst door de administratie versoepeld en daarna weer een beetje verstrengd, waarna een nieuwe administratieve tolerantie werd ingevoerd. Vervolgens kwam de wetgever met een definitieve soepele regeling, om die een jaar later toch nog een beetje extra te verzachten. Waarna de administratie met een circulaire de soepele regels weer strenger ging interpreteren. Kunt u nog volgen?

 • Nieuwe Vlaamse woonbonus vanaf 2016, een analyse - 08/11/2015

  Na de recente wijziging vorig jaar voor leningen vanaf 2015, gaat Vlaanderen haar woonbonus opnieuw wijzigen voor leningen gesloten vanaf 2016. Dat blijkt uit het ontwerpdecreet ‘houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2016’ (stuk 544/1), dat eind oktober in het Vlaams parlement werd ingediend. Het betreft leningen voor de eigen woning, die de kredietnemer in principe zelf betrekt. Voor die woning worden de fiscale voordelen toegekend door het gewest en niet meer door de federale overheid. Vandaag wordt de Vlaamse woonbonus enkel toegekend voor de eigen én enige woning. Die voorwaarden worden beoordeeld op 31 december van het leningsjaar. Maar vanaf 2016 vervalt de voorwaarde ‘enige woning’.

 • Het kind van de rekening - 19/10/2015

  Wie kinderen heeft, krijgt een belastingvermindering. Hoe meer u er hebt, hoe groter het deel van het inkomen dat vrijgesteld is van belasting. Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend, dan gaat dat voordeel automatisch naar de partner met het hoogste inkomen. Feitelijke samenwoners kiezen zelf wie het voordeel krijgt.
  Dat is discriminatie, stelt vaste rechtspraak. Maar de fiscus is voorlopig niet te vermurwen.

 • Eén jaar Michel I: een (fiscale) balans - 05/10/2015

  Op 11 oktober 2014 ging de federale regering Michel I van start. De regering had heel wat (moeilijke) taken op haar bord gekregen. TaxWorld kijkt terug op het eerste jaar en maakt een fiscale balans op.

 • Schiet uit de startblokken met de Startlening+ - 16/09/2015

  Wie heden ten dage als startend ondernemer een lening wenst af te sluiten, moet al over vrij goede papieren beschikken om de nodige fondsen bij de bank los te weken. Maar niet getreurd; via de Startlening+ van PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) kan u wellicht alsnog aan het nodige startkapitaal geraken alvorens u overweegt om uw project in de koelkast te steken. Mooi meegenomen is dat er wordt gewerkt met een relatief lage interestvoet, vrijstelling van kapitaalaflossingen gedurende het eerste jaar na opname van de lening en dat het bovendien om een achtergestelde lening gaat wat er misschien voor zorgt dat u uw bankier uiteindelijk toch over de streep kunt trekken om alsnog een deel van de financiering voor zijn of haar  rekening te nemen.

 • Taxshift: fetisj van 100 euro - 07/09/2015

  Bij haar aantreden besliste de federale regering de forfaitaire beroepskosten van werknemers te verhogen. Uitgezonderd de 3 procent werknemers die hun kosten bewijzen, krijgen zowat alle loontrekkenden daardoor meer nettoloon. Al vijf jaar bestaat voor werknemers met een laag loon naast de werkbonus – een korting op de sociale bijdragen – een specifiek belastingkrediet op die werkbonus. Zowel de werkbonus als het belastingkrediet ging omhoog. Het belastingkrediet zal de volgende jaren nog verder stijgen. Hoewel het kabinet van de minister van Financiën berichten over de afschaffing van het belastingtarief van 30 procent eerst nog had afgedaan als "absurd voorbarig", werd vorige week de knoop doorgehakt: het belastingtarief van 30 procent verdwijnt.

 • Liever geen hotelservice via Airbnb - 12/08/2015

  Het trendy internetplatform ‘Airbnb’ waarmee men privékamers, -studio’s en -appartementen als gastenverblijf te huur aanbiedt, zorgt deze zomer voor enige commotie. De uitbaters van de klassieke bed & breakfasts, die aan strenge regels onderworpen zijn, beschouwen Airbnb als oneerlijke concurrentie. En de huurinkomsten uit Airbnb worden niet of nauwelijks aangegeven bij de fiscus. Aan het eerste wordt een mouw gepast door een nieuw Vlaams logiesdecreet, dat Airbnb bovendien zal verplichten de gegevens van haar verhuurders aan de overheid door te spelen. Het tweede zette de Bijzondere Belastinginspectie aan tot een speciale controleactie om online verhuurders te traceren.

 • Tax shelter voor startende ondernemingen levert tot 45% rendement op - 05/08/2015

  U kon reeds lezen dat onze regering een nieuwe gunstmaatregel invoert voor wie wenst te participeren in nieuw op te richten of recent opgerichte ondernemingen. Wie wat meer risico aandurft, wordt daarvoor eventueel beloond met een belastingvermindering van 30% of 45% in zijn of haar aangifte personenbelasting met als gevolg dat het neerwaartse risico aanzienlijk wordt beperkt. Inspiratie werd opgedaan bij het tax shelter-mechanisme dat van toepassing is in de filmindustrie. Laat ons eens bekijken of deze versie minstens even interessant is …

 • Crowdfunding in België: wordt the sky the limit dankzij onze regering? - 09/07/2015

  In onze reeks over alternatieve financiering bijten we de spits af met een bijdrage over Crowdfunding. Deze wijze om geld bijeen te sprokkelen voor de financiering van een onderneming of project wint immers steeds meer aan belangstelling. Zo zagen heel wat Crowdfunding-initiatieven de voorbije jaren het levenslicht.

  Juli 2015 zou wel eens het startschot kunnen zijn voor een forse groei van geldinzameling via Crowdfundingplatformen. De regering heeft immers een tweetal interessante initiatieven gelanceerd ter ondersteuning van het ondernemerschap.

  Wij gingen alvast uit op onderzoek en brengen voor u een aantal voor- en nadelen in kaart.

 • Ook de fiscus heeft soms last van de warmte - 03/07/2015

             

 • TIP AANGIFTE 2015. Kan ik met een bedrijfswagen ook 'verre verplaatsingen' in rekening brengen? - 29/06/2015

        

 • Eerst Cap-on-web, dan Tax-on-web - 24/06/2015

  Hebt u een bankrekening in het buitenland, bijvoorbeeld als grensarbeider, dan moet u dat in de belastingaangifte bevestigen. Buitenlandse rekeningen moet u aangeven in code 1075 van vak XIV. Die verplichting bestaat al bijna twintig jaar. Maar vanaf deze aangifte moet u ook de gegevens van die buitenlandse rekening melden aan het Centrale Aanspreekpunt (CAP) dat opgericht is binnen de Nationale Bank van België. U (of uw boekhouder) moet dat doen voor alle rekeningen die u heeft of had sinds 2011.

 • Gedaan met fiscale discussies over de waardering van het vruchtgebruik - 23/06/2015

              

 • TIP AANGIFTE 2015. Huis verkocht en gekocht: zo regelt u het op uw belastingaangifte - 23/06/2015

       

 • TIP AANGIFTE 2015. Welke buitenlandse rekeningen moet je aangeven? - 22/06/2015

      

 • TIP AANGIFTE 2015. Hoe geef ik een buitenlandse woning aan op mijn belastingbrief? - 17/06/2015

           

 • TIP AANGIFTE 2015. Hoe kunt u uw bureaumateriaal afschrijven? - 12/06/2015

       

 • TIP AANGIFTE 2015. Hoe het KI van een geërfd huis aangeven? - 10/06/2015

      

Favoriete tweets van TaxWorld